Connie

Ik lig met De Wetten in bed, het debuut van Connie Palmen. En terwijl ik over de mannen lees die één na één haar jonge leven overhoop gooien, lig ik feitelijk ook met die mannen in bed. Soms droom ik mee, soms komt behoorlijk wat afgrijzen opzetten.

Hoewel het aandeel van de jonge schrijfster in het aangaan van die relaties niet te onderschatten is, kijk ik vol bewondering hoe zij zich onvoorwaardelijk openstelt, keer op keer. Hoe ze afwacht en haar zelfbescherming uiteindelijk overboord gooit en vol vooruit gaat.

Het loopt niet goed af, het loopt nooit goed af. Maar ze doorziet ten minste haar mechanisme. Dat haar mysterieuze karakter waar die mannen zo gek op zijn een en al smacht en smart maskeert, is het niet om zichzelf te redden dan om de ander.

Waar ik nog het meeste jaloers op ben zijn haar kunst tot beschouwen en haar studie filosofie. Praktisch simultaan volg ik haar gedachtegang, alsof ik net achter haar de trap op loop en zonder problemen het denkritme volg zonder een trede over te slaan.

Er zijn momenten dat ik de woorden voel, wanneer ze beschrijft hoe de wereld om zich heen op haar inhakt en ik denk: Maar Connie, ben jij hoogsensitief?

Jij zegt het – I.M. – De vriendschap – De wetten

Het begon voor mij met Jij zegt het waarin ik passages kleurde en in de kantlijn kriebelde.

Een heerlijk, stukgelezen tweedehandsexemplaar van I.M. bracht me bijna meteen naar De Vriendschap waarvan ik – nu ik het opnieuw vastneem – ontelbare hoekjes heb omgeplooid om een duidelijk onderscheid te maken tussen mijn favoriete passages en die van mijn voorganger (want ja, ook tweedehands).

De Wetten kocht ik van mijn schrijfjuf Tine Mortier die richting Costa Rica vertrok. Dankzij Tine kon ik twee jaar geleden last minute naar je interview in het Kortrijkse Penhuis.

Maar nu, liefste Connie, – het voelt alsof ik je genegeerd heb maar waarom? – nu is het hek van de dam. De aflevering van Wanderlust waarin Alicja Gescinska bij je op bezoek komt, staat klaar. Je afstudeerscriptie Het weerzinwekkende lot van de oude filosoof Socrates en je essay Het geluk van de eenzaamheid liggen voor me.

Het spijt me, maar ik geloof dat ik een idool heb.

Connie Palmen (foto Annaleen Louwes, Uitgeverij Prometheus)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *